Audyt zgodności z RODO w szkole

Audyt zgodności z RODO to wizyta sprawdzająca w siedzibie placówki. W ustalonym terminie nasz audytor odwiedzi, zapozna się i doradzi w temacie ochrony danych osobowych. W trakcie wizyty oceni poziom dostosowania Państwa placówki do obowiązujących przepisów RODO oraz przyjrzy się istniejącym dokumentom, by lepiej przygotować na ewentualne kontrole UODO.

JEŚLI DOPIERO ZACZYNASZ TO:
 

  • Sprawdzimy czy Twoja placówka przetwarza dane osobowe zgodnie z zasadami zgodności z prawem, rzetelności i przejrzystości, ograniczenia celu, minimalizacji danych i wieloma innymi wymienionymi w unijnym rozporządzeniu.

  • Wskażemy od czego zacząć oraz na jakie zagadnienia zwrócić uwagę przy analizie procesów przetwarzania danych osobowych w placówce.

  • Pokażemy w jaki sposób prawidłowo realizować nowy rozszerzony obowiązek informacyjny.

  • W przystępnej formie pytań pomożemy zdiagnozować, które obowiązki wynikające z RODO dotyczą Twojej placówki. Podpowiadamy też jakie działania należy podjąć w zależności od udzielonej odpowiedzi.



JEŻELI JUŻ COŚ ZOSTAŁO ZROBIONE TO SPRAWDZIMY:
 

  • dokument: Polityka ochrony danych osobowych (czy jest i co zawiera)

  • umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych (czy są i co zawierają)

  • upoważnienia, zgody i ewidencje (czy są, jakie oraz ich treści)

  • klauzule informacyjne (czy są, miejsca występowania oraz zgodność z przepisami)

  • rejestry naruszeń ochrony danych osobowych, rejestry czynności przetwarzania danych osobowych i kategorii czynności (czy są oraz ich zawartość)

  • oznaczenia monitoringu oraz regulamin monitoringu (czy się znajdują, ich treść oraz miejsca montażu oznaczeń)

  • aktualne certyfikaty szkoleń (czy były przeprowadzane szkolenia, kiedy oraz czy są aktualne certyfikaty)
     

PROSIMY NIE OBAWIAĆ SIĘ EWENTUALNYCH BRAKÓW.

NASZ AUDYT PRZEPROWADZANY JEST PO TO,

ŻEBY JAK NAJSZYBCIEJ JE UZUPEŁNIĆ

I NAJNIŻSZYM KOSZTEM DOSTOSOWAĆ SIĘ

DO WYMOGÓW RODO.

W ramach audytu nasi audytorzy udostępnią niezbędne wzory dokumentów lub zaproponują korzystne rozwiązania.

CZAS TRWANIA WIZYTY SPRAWDZAJĄCEJ

OK. 2 GODZIN

Prosimy o kontakt:
61 8280 921 lub kontakt@rodosfera.pl 

Czekamy na Twoją placówkę!